2008. április 13., vasárnap

Gombára fel! 2.

Folytatódjék Spájdernecc írása:

Áprilisi gombák 2. rész

Nos ha már az erdőben vagyunk, nézzünk körül a korhadékok és tuskók környékén is!

A tuskókon növő gombák zöme ehető. Kivételt képeznek ezen megállapítás alól a taplófélék, amelyek nem mérgezőek ugyan, de hihetetlenül rostosak, így rághatatlanok és emészthetetlenek. Veszélyesebbek a kénvirág gombák, amelyek heveny emésztőúti mérgezést okoznak, hányással – hasmenéssel

Így tavasszal a sárga kénvirággal találkozhatunk.

Apró kis gallérjuk és szürkébe hajló lemezeik jól megkülönböztetik őket a többi tuskón termő gombától.

Korhadó ágakon találkozhatunk a júdásfüle gombával.

A kínai ételekből jól ismert fafülgomba hazai megfelelője, aki szereti fogyassza egészséggel.

Mélyebben fekvő területeken, ahol elöregedő fűzfák és nyárfák találhatók, előfordulnak a tőkegombák.

A nyárfagombák

Ezek egyaránt ehető és ízletes gombák, ha találkozunk velük vigyük bátran őket a konyhába közelebbi ismerkedés céljából.

Ugyancsak a lágy lombos fák tuskóján, korhadófélben lévő törzsén jelenhet meg a sárga gévagomba. Fiatalon ehető, idősebb korára azonban élvezhetetlenül szívóssá, keménnyé válik. Az eddigi lemezek gombáktól eltérően termőrétege lyukacsos, szivacsos.

Árokpartok, kertek, parkok, ligetek lakója a gyapjas tintagomba. Nevét, nem meglepő módon, gyapjas kis buksijáról, valamint idős korára tusszerűen fekete spóráiról kapta. Fiatalon ehető, összetéveszthető a kerti tintagombával, amely alkohol hatására mérgező anyagokra bomlik, ezért, ha fogyasztására szánjuk el magunkat, ne feledjük a közlekedésből ismert jó tanácsot:

Ön dönt! Iszik, vagy….

Forrás, egyben ajánlott irodalom:

http://www.gombanet.hu/gombanaptar.php

Nincsenek megjegyzések: