December 27-én délután leszáguldoztam Dévaványára, másnap hajnalban már bökték is szegény disznót. Perzselés, vakarás, locsolgatás meleg vízzel (ez az én reszortom volt). Hátára fektették szegény párát, levágták a fejét, felmetszették a hasát, kibelezték. Ketté is csapták gyorsan, lehetett hentelni. Most inkább a húsra összpontosítottam, kevéske kolbász lett csak. Viszont jó sok husi: karaj, tarja, comb, oldalas és májas hurka. Vére sajnos kifolyt a száján, ezért véres hurka nem lett. Nem baj, majd a következőnél. Szalonna se lett egetverően sok, ezek a mai kocák már hússertések, EU szabvány szerint egészségtelen a zsír, meg a szalonna. Csak tudnám, mivel eszik a túrós csuszát? A kerti szalonnasütésről már nem is beszélve…
Még aznap délután hazahoztam a tetemet. Gyorsan a húsokat bezacskóztam, mélyhűtőbe tettem a hurkákkal együtt. Kolbászt kivittem a hideg raktárba, fellógattam szikkadni. Dézsába a csülkök, szalonna lesózva, minden nap forgatva. A héten már a sólét is meg kell csináljam, mehet rá pácolódni. Kolbászokat közben füstöltettem, már kész is, most szikkadnak és nagyon finom illatot árasztanak. Sonkák és szalonnák 2 hét múlva kerülnek a füstre.
Húsvétkor ebből a sonkából lesz az ünnepi vacsora.
4 megjegyzés:
hm..
ezt mér láttam valahol
Spájdi, ezt "loptam" :D
a gombákat alkalomadtán elküldöm, lehet nálad a javított/bővített kiadás
már csak a szerzői jogok miatt is :)
köszönöm! de a szerző Te leszel :))
Megjegyzés küldése