2008. január 21., hétfő

Kirándulás 2.



Rövid kirándulásra invitálok mindenkit. A Telki úton elindulva, a kishíd után jobbra fordulunk. Most az olvadásnak köszönhetően kissé sáros úton körülbelül 5 perces gyaloglás után érkezünk a kis tavacskához. A népnyelv csak Békás tónak nevezi, nyaranta, esténként ennek hallható oka van.



Nos eljutunk egy zsombékhoz, ami lehetne akár egy harmadik tó is, bár kétlem. Inkább az eliszaposodás, a nem megfelelő vízelvezetés (patakmeder tisztításának hiánya) okozza.




Mindegy, pár lépés után végre elénk tárul a kis tavacska, ami egy 8-ast formáz. A falu felé eső része a kisebbik - és mocsarasabb is.





A lovarda felé eső rész a nagyobbik, kevésbé susnyásos. Régebben korcsolyázni kijártam a gyerekekkel, akkor még létezett a kisebbik kör is a kezdőknek, tanulóknak, bukdácsolóknak. A nagyobbikat meg a profik használták, a "nagyok", itt lehetett fogócskázni, hokizni is.
Már akkor terveztük, hogy rendbetesszük ezt a részt, de mindenféle hivatalos szerv ezt meghiúsította. Kár lenne érte, nyáron a fűzfák alatt lehetne piknikezni, télen meg biztonságosan korcsolyázni (a tó mélysége a fél métert sem éri el).



8 megjegyzés:

Névtelen írta...

cyan,azt vettem észre,"rácuppantam"a blogodra,alig várom az írásaid!!bár én nem vagyok nagykovácsi-lakos de majd,lesz kivánság-műsor????

Julis írta...

ha hajlandóak lennének kommentelni...
most összeszámoltam, épp 20 cím van felírva, amit tervezek, persze utána kell mászni, meg fénykép is (ebbe a riportok nincsenek benne, az még kb 5-10). meg persze, ha megyünk kirándulni, akkor az is még pluszban.
KEDVES NAGYKOVÁCSIAK!
TESSÉK KOMMENTELNI, MIRŐL ÍRJAK, KIT/MIT MUTASSAK BE!

Nadine írta...

Egy halk kérdés: tudják, hogyan kell kommentelni? Merthogy nekünk sem volt egyszerű a regisztrálás hajdanán... Talán el kéne mondani pár egyszerű lépésben a műveletet, hátha ez a hallgatás oka.

Másrészt: hivatalosan kinek a feladata lenne az említett hely, pl. a patak rendben tartása?

Julis írta...

lehet, hogy azért nem kommentálnak, mert ez a blog nem arról szól, hogy ki, mit, mikor, miért csinál/nem csinál. arra ott van egy fórum...

hivatalosan? összetett a dolog, mert itt a falu határában körbe kitűztek tájvédelmi körzet táblákat (az egyikről késő tavasszal írok is, ha nem találom meg a korábbi képeimet). körbe vagy a Pilisi Erdőgazdaság, vagy a Duna-Ipoly Vidéke, vagy a Budai Nemtudommi a terület birtokosa, ami meg falun belül van, az az önkormányzaté, illetve pl a házam elötti vízelvezető árkot köteles vagyok tisztítani, de nem az enyém. nem használhatom semmire (törpevízmű, hehe)
amikor a tavat ki akartuk kotorni, nem lehetett, mert az egyik hivatal nem engedte, h hozzányúljunk, mivel az az ő dolguk, de emberük meg nincs. ahelyett, h örültek volna, h van itt egy-két lelkes ember, ásóval, lapáttal. nc.
a patakot meg többnyire a "kultúrált" embertársaink szórják tele szeméttel, de ősszel a fák lehulló levelei jótékonyan eltakarják. elvileg az ottlakóknak kéne pucolni. a tájvédelmi területen meg valamelyik sóhivatalnak.

Nadine írta...

Hát, fura dolog ez a "kapitalizmus"... Apámék, a náluk idősebbek a fél országot átépítették társadalmi munkában. Árkot ástak, utat építettek, a nénimék (ő eggyel idősebb generáció) a szétlőtt fővárost szabadították meg a romoktól. Nekik senki nem mondta, hogy elvtársak, ezt ne csináljátok. Ma meg?... Ezzel nem azt mondom, hogy visszasírom a régi rendszert, csak nem mindig értem az újat (sem). Pláne egy ilyen helyzetben, mint amit írtál.
Lehet, hogy egyszerűen nem kell velük egyeztetni, csak odamenni, kipucolni, aztán csókolom.

Julis írta...

amikor kint jártam, mintha rendezett lett volna a környék is meg a tó is. anno trabant úszkált benne. a nádast kéne kicsit kiírtani a tó közepéről, meg talán az iszapot kiszedni. mesélik azok, akik gyerekkorukban is itt laktak (kb a korosztályom), h pancsoltak a vizében nyaranta. a fiam gőtét is talált benne jó 10 éve. békák tuti lakják, olyan koncert van nyári éjjeleken, h alig lehet aludni tőle :))
tényleg, egy árva gólya nem lakik ebben a faluban. pedig vígan élhetne :))

Névtelen írta...

ezt egyáltalán tónak lehet nevezni?
Szerintem a falunak össze kéne fogni és egy kicsit kitakaritani az egészet!

Julis írta...

kis jóindulattal azért tavacskának nevezhetjük :)
nosza, jön a tavasz, szervezzünk egy kotrást, ásóm, lapátom, talicskám van.