2008. január 28., hétfő

Kirándulás 3.

Zsíroshegy

Újabb túra, ismét a falu közepétől - a Polgármesteri Hivatal tövétől - indulva, felgyaloglunk a Bánya, majd Zsíroshegyi úton a zöld jelzésen a hegyre.

Útközben az Antónia-árok (sárga jelzés) felé egy kis kitérőt téve (tényleg csak pár lépés), és meglátunk egy kőfülkét. [Valószínüleg kép vagy dombormű volt benne eredetileg, de az is lehet, hogy Pilisszentiván felől jövők álltak meg itt szusszanni.] Kiegészítés: most tudtam meg, hogy ez az egyik stáció volt, nekem kicsit furcsa, hogy a Kálvária fölött van földrajzilag, de megnyugtattak, a Zsíroson elszórva voltak a stációk, nem nyílegyenesen, ahogy én tudtam.






Visszamászunk a Zsíroshegyi útra, kis gyaloglás után megint balra van egy bebetonozott bánya alagút. Jól látható az ív a földön, nyílegyenesen fut Pilisszentiván felé.





Kicsit távolabb egy betonkocka található, ami a térképem szerint csillesor. Csille már nincs, sinek se (amikor a házamat átépítettük, találtunk 3 szál csille-sínt, amit az ablakok fölé építettek be anno, áthidalásnak), de még a helyét se lehet kivenni, merre is lehetett a nyomvonal.




Haladjunk tovább, fel a Zsíroshegyre. Kiérünk egy kis terecskére, lefele a Kút utca, tovább a kék, sárga, zöld jelzésű út, de, ha balra fordulunk, meglátunk egy vastraverzet. Sétáljunk oda, és máris kiderül, nemcsak egy traverz van ott, hanem több is. Nos, ez a csilleforgató, meglepően jó állapotban. Körülötte szépen kiépítve, de elhanyagolva. Sétáljunk le a lépcsőn, és gyönyörködhetnénk a kilátásban is, ha nem foglalta volna vissza a természet azt, ami az övé.



Másszunk vissza a terecskére, és folytassuk az utat a jelzésen, míg ki nem lyukadunk a volt túristaház romjainál. Szomorkodjunk kicsit, esetleg nosztalgiázzunk.







A romoktól balra a kék Δ jelzésen kedves fenyőligeten át eljutunk a Sziklás-hegyre.









Gyönyörködünk a kilátásban, majd visszasétálunk az ösvényen és megkeressük a kék ∩ jelzést, érdemes oda is elsétálni, pár lépés csak.







Egy kőkupacot találunk, két vasgyűrű van benne, talán zászlórúd-tartó volt, most elég sok szemét hevert körülötte. Amúgy ez a Kauzál-emlékmű. Sajnos többet nem tudok róla.
Közben utánanéztem a neten és ezt találtam:

A MTE „Péntekiek Asztala” (ilyen nevű csoportosulás is létezett a MTE osztályai között) közreműködésével 1928-ban épült meg a Zsíros-hegyi turistaház, melyet már 1936-ban bővíteni kellett. 1986-ban még működött….! Ezután hagyták sorsára, még a köveit is széthordták. A turistaház falmaradványaitól északra emelkedő Alsó-Zsíros-hegy tisztásos-fenyveses csúcsán (kilátóhely) Kauzál Istvánnak, a turistaház építését felkaroló asztaltársaság elnökének állítottak emlékművet.
Forrás: http://www.hodhte.hu/

9 megjegyzés:

Nadine írta...

Már megint meg kell állapítanom, hogy nagyon szép környéken laksz:) Irtó klassz lehet, hogy ennyire közel van az erdő, a hegy...
Az emlékmű körüli szemétre már nem is mondok semmit:(

Julis írta...

igen, szép hely. ahogy kiértem a hegytetőre, metsző szél fogadott, úgyhogy csak távolból néztem meg a sziklás-hegyet. gyönyörű napsütéses idő volt, csak ez a fránya szél ne lett volna...

Spájdernecc írta...

Kagykovácsi kultikus hely.
Volt középiskolai osztálytársam ott végezte az általánost, az erdészeti dolgozók gyermekeinek fenntartott intézményben / meg van-e még? /. Na az sem véletlen, hogy az az iskola odakerült.

Julis írta...

spájdi, nem tudom, majd utánaérdeklődöm. annyi mende-mondát hallottam a kastélyról. eladták, mégse, van suli, nincs suli. nem akarok hülyeséget írni. tervbe van véve egy poszt a kastélyról, csak meg kéne keressem az illetékest is. és nagyon várom a tavaszt, mert sok már a téli fénykép :)

Nadine írta...

Cyan, óriásit dobott a blogodon az új dizájn. Le a kalappal!

Julis írta...

köszi, nem az én érdemem. az egyik blogspotos blogon láttam így megnagyobbítva a felületet, az "üzemeltetőjénél" kértem tanácsot :))
ha érdekel, elárulom Neked is :)

Nadine írta...

Mit jelent az, hogy megnagyobbítva? (A válasznak mailben is nagyon fogok örülni)

Julis írta...

széjjelebb van húzva a poszt felülete, ha megnézed a felső részt, látsz kicsi kanyart, utána meg kocka a sarka. annyival lett szélesebb

Nadine írta...

Aha, már látom! Ezek szerint a szövegből is több karakter fér el egy sorban? Magyarul nem kell annyit görgetni lefelé az egeret?