2008. február 7., csütörtök

Természetvédelem

Ma délben jellegzetes motorzajra kaptam fel a fejem. A Lombos utca aljában gyülekeztek a bukósisakosok. Voltak vagy tizen. Rövid tanácskozás után feldübörögtek a motorok, irány a Körtés.

Felhívtam az illetékest. Nem tehetnek semmit. Nincs hatáskörük az ügyben. A Pilisi Parkerdőé a terület. Továbbítja a bejelentésemet, ennyit tud tenni.
Az nem megoldás, hogy valamilyen úton-módon akadályozzuk ezeknek a "természetjáró" egyéneknek a mozgását (kifeszített drót, kövek, méteres fadarabok kihelyezése az útra), hiszen kikerülik az erdőben, még nagyobb kárt okozva. Esetleg szegényke még valami balesetet is szenved. Akkora pert akaszt a hivatal nyakába, hogy nem éri meg (lásd a megélhetési fatolvajt, aki baltával támadt az erdőőrre). Az ember vagy szótlanul tűr, vagy tiltakozik, de megoldás nincs.
Csak csendben jegyzem meg, akinek tellik ilyen drága járgányra, az mikor dolgozik (ma 2008.02.07. 12:00 ráér motorozni)? Mit dolgozik? Apja, anyja megnevelte? Gyerekkorában vitte kirándulni? Hallott egyáltalán természetvédelemről? Milyen ember az ilyen?

6 megjegyzés:

Nadine írta...

Leginkább egoista. Tesz az erdőre, tesz az élővilágra (ebbe az embereket is beleértve), kicsit sem érdekel, hogy a csendes többségnek mit jelent a természet. Ő döngetni akar a járgányával, és ennyi. A városban nyilván körberöhögik, ha emberkedik a motorral, ezért fogja a magafélét, és kimennek az erdőbe, ahol nincs közönség. Lassan meg már erdő sem lesz...:(

Julis írta...

az erdész tényleg tehetetlen. hiába mennek ki a rendőrökkel, észreveszik a motorosok, és már fordulnak is másik irányba. nincs rendszám, bukósisakban nem látni az arcát, abszolút beazonosíthatatlan. qvad ugyanez. a legszomorúbb, tavaly láttam egy családot, 2 qvaddal, papa ölében kicsi gyerek, mama ölében szintén kicsi gyerek, mentek az erdőbe.

Nadine írta...

Cyan, van még remény. Ma korrektúráztam egy cikket, Fodor Gáborról és a 2008-as EU-normákról volt szó, a környezetvédelemmel kapcsolatban. Lényegesen több pénzt szánnak idén erre, és szigorítanak egy csomó szabályt, büntetést stb., többek közt az illegális terepmotorozással kapcsolatosan is.

Julis írta...

jó hír, már mindenkinek tele a hócipője ezekkel a motoros-quados bandákkal.

Unknown írta...

Húú de jó téma !

Nem csak a motorosok csapják ,vágják az erdei utakat ,hanem a leleményes autósok is ,akik pofátlanul átvágnak az erdőn,hogy akár Budakeszire akár Telkibe stb ,hamarabb átjussanak ,én meg szivom a port ,meg a benzingőzt ,Ugye milyen jó,hogy erdőben.. tiszta levegőben futhatok... nem ?

Julis írta...

tényleg szomorú. azt hinné az ember, hogy a jó levegő miatt költöznek ki ide a népek. nagy az Isten állatkertje és túl alacsony a kerítés.