2008. január 12., szombat

Keresztek


Adyligetet elhagyva az "S" kanyarban áll az első kereszt. Még a svábok emelték, sajnos az apropóját, eredetét nem tudtam kinyomozni. Valószínüleg hálaadó kereszt, hazafelé állhattak meg az erre haladók, hogy épségben hazajutottak.


A faluból indulva a Bánya utcán végig álltak a stációk a Kálvária dombig. A három keresztből csak kettő áll, a harmadikat találat érte 45-ben, elpusztult. A stációkat traktorral húzták ki az 50-es években, szintén elpusztultak.


Kossuth utca, Telki út sarkán áll a Kőkereszt német nyelvű felirattal, búzaszenteléskor ide vonulnak ki a hívek a templomból.


A templom mellett is van egy kereszt, szintén német felirattal, 1903-ból.
Még két keresztről tudok, az egyik a Rozmaring TSZ - gyümölcsös határán volt, traktor, 50-es évek. A másik a Telki út, Munkácsi Mihály utca találkozásánál, úgynevezett Csonka kereszt, szintén traktor...

Múltkor lemaradt még egy kereszt a Kossuth utcából, a felirat 1851.










Itt említeném meg a Kossuth utcában a Mária szobrot, amit 1961-ben ledöntöttek, de 1989-ben eredeti helyén felújítva felállítottak.


Ha Telki felé elindulunk az Anna-vadászlak irányába, találunk egy "képesfát". Mária kép felirata szerint: "A pusztító vihar elől menedéket találók hálából helyezték ide 1924-ben"

13 megjegyzés:

Nadine írta...

Ilyenkor jövök rá, mennyit számítanak az emberek életében a jelképek, lásd a kőkereszteket. Mert amennyi energiát tudnak fordítani egy-egy ilyen szimbólum, emlék elpusztítására, az döbbenetes.

Julis írta...

a házunk melletti kőkereszt azért "menekült" meg, mert egy híd mellett áll, nem merték kicibálni a földből a híd esetleges sérülése miatt, illetve nem fértek hozzá.

Névtelen írta...

És tudod, hogy az ötvenes-hatvanas évek fordulóján a műemléki kataszterben még két álló kápolnát említenek a Kossuth Lajos utcában, amelyeket nem a tatár, nem a török, nem az osztrák, nem a cári orosz és még csak nem is a rákosista tombolás döntött ki...

Engem megdöbbentett.

b

Julis írta...

nem tudtam. majd rákérdezek Menci néninél, a két - ma már nem létező - keresztet is ő mondta. tervbe van véve egy kápolnás poszt is.

Nadine írta...

Eláruljátok a nem helybélinek is, ki rombolta le az említett két kápolnát?

Julis írta...

valószínüleg az akkori tanácselnök, vagy mi volt itt (60-as évek eleje). majd nyomozok és lesz poszt is a kápolnákból. jó lenne fénykép is róluk, beszkennelném. rengeteg téma hever itt az utcán, kertekben :)

Névtelen írta...

azt hiszem régen pont ezek a "tudunk mesélni a minket körbe vevő dolgokról"miatt működött otthonosabban a világ.
na ezt jól megfogalmaztam:DD

Julis írta...

szerencsére élnek még régi lakosok akik emlékeznek, és sokat tudnak mesélni. kéne vegyek egy diktafont :)

Névtelen írta...

ez olyan "Beethoven"-es küldetés lenne

Névtelen írta...

Képesfával én zalában találkoztam... Az öregek szerint a búcsújáró hely felé vezető utakat jelólték velük. Elég meglepő volt '81-ben a Padár-Nagykapornak közötti erdei úton szinte frissen festett szentképet látni a rengeteg közepén
Spajder

Julis írta...

spájdi, a másodikat kikukáztam :)
nincs képed a képesfáról?

Névtelen írta...

Az Ady liget utáni első kereszt egy régen elpusztult a legelső tizenhetedik századi katonai térképen tizenkettedik századi kolostorromként került említésre, és van benne valami, mert különben miért alakult volna ki az egyébként semmivel sem indokolt s kanyar, de további információk is alátámasztják a kolostor létezését, de tulajdonképpen mindegy is, mert a Kecskehát beépítésével a jelenleg még a föld alatt lévő romok is meg fognak semmisülni.

Julis írta...

Ha jól tudom, eredetileg a falu ott volt, Kecskehátnál. Aztán valami járvány vagy a jó ég tudja mi miatt költöztek kicsit távolabb, be a völgybe.