2008. március 29., szombat

Zsíroshegyi turistaház

Kerestem anyagot a neten, de sajnos alig találtam valamit. Elkeserítő már az is, hogy így tönkretették, elpusztították. Sokan jártak fel ide a hétvégeken, hatalmas bulikat rendezve télen-nyáron.


A MTE „Péntekiek Asztala” (ilyen nevű csoportosulás is létezett a MTE osztályai között) közreműködésével 1928-ban épült meg a Zsíros-hegyi turistaház, melyet már 1936-ban bővíteni kellett. 1986-ban még működött….! Ezután hagyták sorsára, még a köveit is széthordták. A turistaház falmaradványaitól északra emelkedő Alsó-Zsíros-hegy tisztásos-fenyveses csúcsán (kilátóhely) Kauzál Istvánnak, a turistaház építését felkaroló asztaltársaság elnökének állítottak emlékművet. (szöveg itt)

Az alábbi fotó 1930-ban készült és madártávlatból látható a Zsíroshegyi turistaház. A Zsíroshegy akkoriban tök kopasz volt, nem sokkal később fásították be. Ma már el se tudnánk képzelni fák nélkül. (képek és szöveg itt)



Egy régi képeslapon a háború előttről:


Így nézett ki 1979-ben:






1989-ben még üzemelt:


Napjainkban:


10 megjegyzés:

Troppauer Hümér írta...

Elég kisérteties épület volt. Simán lehetett volna valamilyen izgalmas filmet fabrikálni ehhez a helyhez.

Akárhogy gúvadok, nem látom a Napjainkban címszó alatt feltett képeken az épületet. Ennyire széthordták, vagy nyissam ki jobban a szemem?

Julis írta...

ne gúvadj, ennyire széthordták :(

Névtelen írta...

gondolom a tulajdon viszonyok is teljesen tisztázottak...
szokás szerint
sp

Julis írta...

én azt hallottam pletyka-szinten, hogy a 2 önkormányzat (NK és Solymár) nem tudtak megegyezni/osztozkodni a üzemeltetésen/hasznon. inkább bezárták. a 2 falu népe meg széthordta a téglákat, nyílászárókat...

Nadine írta...

Tipikus... Mint az érdi strand... Elkezdték, abbahagyták, széthordták... Az utóbbi években meg - aszerint, éppen melyik párt kerül "hatalomra" - az egyik elkezdi kialakítani mondjuk, parkká, a másik meg nem folytatja, vagy bezárja, vagy új tervet kezd megvalósítani. Aztán kezdik elölről.

Unknown írta...

Kedves Honfitársaim!
A helyzet a következő. Jelenleg a területnek a " real " pletyka szerint 3 tulajdonosa van. 2 cég + 1 magán. Mikor felhívtunk az egyik céget ( fordító iroda ) nem tudták, hogyan került az Ő tulajdonukba egy része, de utána érdekes módon ( gondolom utána néztek az értéknek ) nem voltak hajlandóak több információt adni. Jelenleg megy a bruszt , mert Sólymár polgármestere ( egy ragyogó kezdeményezésre ) szeretné visszaállítani régi pompájába és a területért jelenleg 70 milliót kérnek. Remélhetőleg nem ez lesz az utolsó ár!!!!!

Julis írta...

majd meglátjuk. ha felépül, bírónő őket is feljelentgetheti :DDDDD

Unknown írta...

AKKOR TUTIRA LELÖVÖM !!!

Julis írta...

:DD
de legalább nem titeket fog csesztetni :))

Unknown írta...

Az az igazság, hogy Nekünk is szívügyünk a régi Fritsch féle menedékház. Ha bármi gondot próbál okozni, azt azonnal " jelentem".