2008. március 27., csütörtök

Gombára fel! 1.

Kedves blogger ismerősömet megkértem, hogy írjon a gombákról egy útmutatót, mivel itt nálunk rengeteg gomba terem, nem árt, ha tudjuk, mit is találtunk az erdőben, mezőn. Következzék Spájdernecc írása:

Áprilisi gombák

Mintha visszavonhatatlanul a tavasz állna nyerésre. Ilyenkor a gombász összekapja magát, megfeni a téli tespedésben vakrozsdába forduló bicskáját, élesíti elméjét, frissíti tudását, és terveket sző. Menni kéne!

Ha van a környékünkön vegyes, kissé mély talajú lombos erdő / tölgyes-gyertyános-kőrises-sziles / jó esélyünk van valamelyik kedves kis kucsmagomba feltalálására. Nem egyszerű dolog, mert irgalmatlanul beleolvadnak a lehullott avarba, de ha az elsőt megpillantottuk, már vonzzák a szemet. Nem túl nagyok, nem túl szépek, de nagyon finomak őkelmék. Gombás-tojásban egyszerűen pazar teljesítményt nyújtanak.




Ha már arra járunk, nézzünk még szét egy kicsit az avaron, hátha a szemünk elé kerül egy-egy barna csengettyűgomba.
A kalapja mehet a levesbe, vagy a kucsmagombák mellé, a tönkje azonban szívósabb, mint rágószerveink tűrőképessége.

Április vége felé már találkozhatunk a májusi pereszkével is, ami nem véletlenül viseli a büszke Szent György nevet is az ország egyes helyein. Mellette előfordulhat néhány korai kétspórás csiperke is, őket se hagyjuk mélán bambulni, szorítsunk helyet nekik a kosárban.




Az erdő szélén kukucskáljunk be a cserjék alá, ott találkozhatunk a tövisalja gombával, esetleg néhány túlélő téli fülökével. A fülőkék feledhetők, jobb híján levesben szeretem őket, de ahhoz nagyon nagy ínségnek kell lennie. A tövisalja már pörköltnek is kellemes alapanyagot biztosít.




Legközelebb szétnézünk kicsit a tuskók és korhadékok táján, megnézzük mi újság a fenyvesben és a kertben.



10 megjegyzés:

Névtelen írta...

szolg. közl.
a barnás árnyalatú, csoportoa a téli fülőke, a halványbb a tövisalja gomba
sp.

Julis írta...

ha a kép fölé viszem az egeret, nekem kiírja alul a böngésző aljában (ahol a kész felirat van) a kép nevét. másnál is működik ez?

Julis írta...

megnéztem operánál kiírja kis feliratban, baromi hosszú kód után a kép neve :)

Névtelen írta...

És tényleg :)
sp

Névtelen írta...

Mellesleg, aki nem rendelkezik komolyabb tapasztalattal a gombászás terén, annak ajánlott elvinni egy szakértőhöz, bevizsgáltatni a szedést. Piszok drága a dialízis mostanában.

Julis írta...

van itt a faluban gombavizsgáló, de lent a Fény utcai piacon is van. tényleg érdemes megnézetni, mielőtt a gyilkos galócás pörit megennénk. állítólag finom...

Troppauer Hümér írta...

Igaz, hogy a légyölő galócát egyes elvetemült emberek hallucinogén hatása miatt is keresik? Vagy ez csak legenda?

Julis írta...

biztos van ilyen ökör. de a légyölő a klasszikus "mesegomba", piros kalap pöttyökkel. nyuszikák szedik a mesekönyvekben :D

Névtelen írta...

nem legenda!
a szibériai sámánok a hetvenes évek elején még bizonyítottan használták a légyölő kalapbőrét kapcsolatteremtőként a felső világgal :)
sp

Nadine írta...

A nyuszikák nevében kikérem magamnak!:)

Hümér, tán szednél?;)